Tym razem w Muzeum Chleba skupimy się na plonach ziemi, czyli zbożach, które po odpowiedniej obróbce dają nam pożywienie, czyli m.in. CHLEB.
Uczestnicy INDUSTRIADY w Muzeum Chleba będą mogli spróbować własnoręcznej obróbki zboża: cepem, kamieniem, żarnami albo młynkiem.
Następnie każdy uformuje i upiecze własną bułeczkę do późniejszej konsumpcji. Dowiemy się również jakie jeszcze skarby skrywa Muzeum Chleba.
Pokaz lodów na ciekłym azocie – „Zamrożone Skarby Ziemi”
To niezwykłe widowisko, które przeniesie uczestników w świat ekstremalnego mrożenia i naukowych ciekawostek.
Pokaz łączy elementy edukacyjne z efektownymi eksperymentami i degustacją lodów.
Co się wydarzy?
✅ Dotkniemy azotu przez serwetkę – ten bezpieczny eksperyment pozwoli nam poczuć, jak działa ekstremalne zimno.
✅ Zamrozimy owoce w ciekłym azocie i sprawdzimy, jak zmienia się ich konsystencja.
✅ Zamrozimy zioła lub kwiaty – przekonamy się, czy można je skruszyć w palcach jak szkło.
✅ Zamrozimy balon – zobaczymy, jak gaz zachowuje się w niskiej temperaturze.
✅ Zamrozimy popcorn – sprawdzimy, czy naprawdę można „oddychać dymem”.
✅ Przyjrzymy się z bliska produkcji lodów – zobaczymy jak powstają ultra-kremowe lody w chmurach azotu.
✅ Skosztujemy świeżo przygotowanych lodów inspirowanych tematyką „Skarbów Ziemi” (np. miód, kakao, orzechy, sól mineralna).
Pokaz poprowadzi Tomasz Dybała z Manufaktury Rybnickich Lodów Rzemieślniczych – to on przygotuje lody na żywo, pokazując cały proces ich tworzenia.