Informacje

Muzeum powstało z szacunku dla historii i z potrzeby serca.

Zgromadzone zostały w nim eksponaty, zbierane przez wiele lat, wszystko co służyło wykonaniu chleba i wszystkiego co o szacunku dla chleba zaświadcza.

Gośćmi szczególnie ważnymi w Muzeum są i będą dzieci. Bo od szacunku dla kromki, naszej strawy powszedniej już tylko krok do szacunki dla najbliższych, do kraju rodzinnego do otaczającego nas świata.
Intencją naszą jest również uświadomienie wszystkim, że spośród najróżniejszych wypieków nasz polski, tradycyjny chleb nie ma sobie równego.


Muzeum i jego bardzo liczne zbiory skierowane są do młodzieży, acz nie tylko; zwiedzający mogą na miejscu własnoręcznie uformować pieczywo i je upiec, co uatrakcyjnia zwiedzanie i przybliża pracę piekarzy.

Ze względu na liczne przybywającą młodzież podwórzec zamieniony został w minipoletka najczęściej występujących w Polsce zbóż.

Nasze zbiory muzealne gromadziliśmy przez około 10 lat, a są to między innymi tematyczne pocztówki, maszyny i urządzenia, narzędzia, wyposażenie wnętrz, dokumenty z okresu XIX i XX wieku oraz archiwalne dokumenty z XVI i XVII wieku.

Nasze muzeum jest jedynym poświeconym piekarstwu i ciastkarstwu muzeum w krajach Europy Wschodniej, porównywalne jedynie z podobnymi placówkami w Niemczech, Szwajcarii i Francji.

Naszą ideą jest kultywowanie i uczenie szacunku do chleba oraz związanych z nim polskich tradycji.

MUZEUM CHLEBA czynne od poniedziałku do piątku w godzinach: 8.00-16.00
 

 

W PROGRAMIE zwiedzanie zorganizowane

  • Projekcja filmu pt."Chleb" - o historii, kulturze i tradycjach zwiazanych z chlebem (czas 23 min)
    Dla dzieci w wieku przedszkolnym "Ballada o Bochenku Chleba" (czas 25 min)
  • Przygotowanie i własnoręczny wypiek bułeczek (czas 20 min)
  • Prelekcja - opowiadanie o chlebie (czas 20 min) wszyscy siedza
  • Zwiedzanie muzeum z przewodnikiem (czas 20 min)
  • Odbiór własnych wypieków
    ZWIEDZNIE - lekcja w dawnej klasie szkolnej (czas 15 min)
  • Prelekcja - jak to kiedys w szkole bywało, podczas której wszyscy siedza w dawnych drewnianych ławkach szkolnych
  • Indywidualne pisanie rysikiem na kamiennej tabliczce

CAŁKOWITY CZAS ZWIEDZANIA dla grupy od 20 do 50 osób wynosi 1,5 do 2 godzin

BACÓWKA

  • Konsumpcja wykonanych wypieków lub własnego posiłku
  • Możliwosc zakupu pamiatek tematycznie zwiazanych z muzeum

Po atrakcjach zwiazanych ze zwiedzaniem można odpoczac na wolnym powietrzu przed muzeum, gdzie wyeksponowane sa maszyny rolnicze, rosna różne gatunki zbóż, a dla dzieci przygotowano hustawki (czas wolny)

W SEZONIE WYCIECZEK SZKOLNYCH PROSIMY O DOKONYWANIE WCZESNIEJSZYCH REZERWACJI GODZIN WEJSCIA (nawet z miesięcznym wyprzedzeniem)

« powrót na stronę główną

Wydarzenia »

INDUSTRIADA 2016 :-)

15-07-2016

Po raz kolejny udana impreza pod szyldem INDUSTRIADY


Dziekujemy za przybycie i zapraszamy Was ponownie :-)

 

...

zobacz wiecej »

Strój rozbarski

10-09-2015

 

Zdjęcie wykonano na błonie AGFA w 1919 roku. Autorem zdjęcia jest Amerykanin Julius Hollos, który prawdopodobnie pochodził z Bytomia. Zdjęcie przedstawia rodzinę Spyrów: ojciec rodziny-Piotr, widoczny na zdjęciu ukończył prawo administracyjne, był kamienicznikiem- Franciszkę oraz córki Otylia Spy...
zobacz wiecej »
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij »